Naturalne źródła witamin i minerałów
W poszukiwaniu brakujących witamin i minerałów najczęściej udajemy się do apteki i kupujemy suplementy diety. Są one dostępne w wielu formach i bazują na jednym składniku lub zawierają kompleks kilku. Warto jednak pamiętać, że istnieje wiele naturalnych źródeł witamin i minerałów. A w jakich produktach spożywczych ich szukać?
Witamina C
Niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływa na pracę układu immunologicznego i krwionośnego, a także przyspiesza gojenie ran. Poprzez silne działanie przeciwutleniające, spowalnia procesy starzenia skóry. Znajdziemy ją w owocach dzikiej róży, porzeczce, żurawinie, pietruszce i papryce.
Witaminy z grupy B
W grupie tej można wyróżnić takie witaminy, jak B6, B9 czy B12. Każda z nich pełni inną funkcję, jednak najogólniej mówiąc, witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego, krwionośnego i pokarmowego. Znajdziemy je w wołowinie, jajkach, łososiu, orzechach, produktach mlecznych oraz wysokiej jakości drobiu.
Witamina D
Niezwykle ważna dla organizmu witamina, która pobudza wchłanianie wapnia i fosforu, tym samym odpowiadając za prawidłowe kształtowanie kości. Dodatkowo zapobiega nadciśnieniu, chorobom serca anemii czy cukrzycy. Wytwarzana jest pod wpływem światła słonecznego, jednak możemy dostarczyć ją także z mięsa, żółtek jajek, twarogu czy jogurtu.
Żelazo
Stanowi kluczowy element hemoglobiny i mioglobiny, umożliwiając prawidłowy transport tlenu do narządów oraz mięśni człowieka. Oprócz tego wspomaga działanie układu odpornościowego oraz nerwowego. Jego głównym źródłem jest mięso, żółtka jaj, drożdże, grube kasze, morele i rodzynki, orzechy oraz kakao.
Cynk
Mikroelement, który pełni wiele niezwykle ważnych funkcji w naszym organizmie. Wyróżnia się tutaj korzystny wpływ na układ odpornościowy i krwionośny, a także odpowiada za prawidłową skróty kości. Znajdziemy go w licznych produktach, takich jak ostrygi, ryby morskie, produkty mleczne, orzeszki ziemne czy suszone pestki dyni.
Wapń
Kolejny wszechstronnie działający pierwiastek. Reguluje i wspiera układ nerwowy, krwionośny, nerwowy i mięśniowy. Co więcej, zapewnia dobry nastrój, zdrowy sen oraz jest podstawowym materiałem budulcowym kości i zębów. Stanowi niezbędny aktywator wielu enzymów. Znajdziemy go w wielu produktach spożywczych, takich jak sery, przetwory mleczne, ryby czy warzywa strączkowe.
Zdrowa i zbilansowana dieta powinna zawierać liczne produkty spożywcze, które są cennym źródłem licznych składników odżywczych, a także mikro- i makroelementów. Warto zatem włączyć je do posiłków, zanim sięgniemy po suplementy. Kto wie, być może zmiana diety uzupełnia niedobory witamin i minerałów?